Overgewicht kinderen door kleine verschillen in energiebalans

jun 01, 2016
Ans van Gastel

Overgewicht kinderen door kleine verschillen in energiebalans

Kleine verschillen in de dagelijkse energiebalans (inname versus energieverbruik) zorgen bij kinderen op de lange termijn voor het al dan niet ontwikkelen van overgewicht.

Energie-overschot van 75 kcal
Van den Berg maakte gebruik van gegevens van 2.190 kinderen uit de PIAMA studie (een grootschalig gezondheidsonderzoek onder kinderen).
10% van de kinderen die deelnamen aan het onderzoek ontwikkelde tussen het 2e en 6e levensjaar overgewicht. Deze groep kinderen kwam gemiddeld 4,8 kg meer aan dan kinderen met een normaal gewicht aan het einde van de studie.
Van den Berg berekende dat voor 90% van de kinderen met overgewicht op 6-jarige leeftijd deze extra gewichtstoename in 4 jaar tijd overeenkomt met een energie-overschot van 75 kcal/dag. Om een beeld te geven: 75 kcal komt bijvoorbeeld overeen met 1 glas frisdrank of 30 minuten lopen.

obesitas

Verstoorde energiebalans
Overgewicht is nog steeds één van de grootste volksgezondheidsproblemen. In 2015 had 12% van de jongeren (van 4-20 jaar) overgewicht.
Overgewicht ontstaat als gevolg van een verstoorde energiebalans, waarbij de energie-inname groter is dan het energieverbruik.

Preventie overgewicht
De onderzoekster van het RIVM denkt dat op basis van haar onderzoek het voorkómen van overgewicht bij deze groep haalbaar zou moeten zijn, door kleine aanpassingen te doen in het eet- en beweegpatroon. Bijvoorbeeld door water te drinken in plaats van frisdrank, of door vaker te fietsen of te lopen in plaats van met de auto te gaan.overgewicht kind

Het is vooral belangrijk dat mensen zich er van bewust zijn dat dergelijke keuzes in eet- en beweeggedrag er wel degelijk toe doen voor het krijgen van overgewicht.

Bron: RIVM

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *