Creatief met peulvruchten

apr 11, 2016
Ans van Gastel

De nieuwe schijf van vijf adviseert je om wekelijks peulvruchten te eten. Doe jij dit ook?

Peulvruchten, waarom eigenlijk?

Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten ze eiwit, veel vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen. Daarom is het een mooi product om elke week te eten.

Wat verstaan we onder peulvruchten?

o.a. bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen.

Peulvruchten uit pot, blik of gedroogd?

Peulvruchten liggen voor het overgrote deel inde winkel in glas en blik. Ook zijn ze in mindere mate gedroogd verkrijgbaar. Beide soorten zijn even gezond. Let bij peulvruchten uit pot of blik wel op het zoutgehalte. Peulvruchten in blik zijn een gezonde keuze als ze minder dan 200 milligram natrium/100 gram bevatten. Spoel peulvruchten in blik of pot af om zoveel mogelijk zout kwijt te raken.

Recept met peulvruchten:bonenburger

  • 2 personen

Ingrediënten

  • 1 kleine pot bruine bonen
  • Stukje ui
  • 1 theelepel kerrie
  • ½ teentje knoflook
  • ½ gedroogd chilipepertje
  • 1½ eetlepel vloeibare margarine

Bereiding

  1. Laat de bruine bonen uitlekken en druk ze met een vork fijn.
  2. Snijd het stukje ui heel fijn.
  3. Meng de ui en de kerrie door de bonen. Pers de knoflook er boven uit en verkruimel het pepertje er boven.
  4. Meng alles goed en vorm er 4 platte schijven van.
  5. Verwarm de boter of olie in een koekenpan met een anti aanbakbodem en bak hierin de bonenburgers heet en bruin.

 

 

 

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *